Rikssalen Stockholms Slott - ES-Metoden med Takcare
Rikssalen, kungatronen.

Det var en gång en blivande kung som skulle få se Sveriges mest bevakade plats Bodens Fästning, närmare bestämt Rödbergsfortet i Boden. Året var 1967 och då var det inte färgborttagning man först tänkte på utan det sas att Sveriges guldreserv fanns här bland kanonerna.

Vid den tidpunkten så fanns på fortet en kille som hette Christer Grenbäck och han var lika gammal som kronprinsen, 21 år. Christer som då jobbade som underofficer på Personaldetaljen och skötte sökregistret på regementet A8 fick i uppdrag att se till att det var snyggt i de utrymmen som kronprinsen skulle få se. Sedan gick det 43 år och nu blev det en liknande situation på det slott, Stockholms Slott som sedan länge är kungens arbetsplats.

Bodens Fästning
Rikssalen Stockholms Slott

Kung Carl XVI Gustaf som är som sin farfar var väldigt intresserad av det gamla och att man ska bevara detta för framtiden, hade upptäckt färgflagor på golvet. Och här skall snart dukas upp till bröllop för kronprinsessan. Uppdraget gick via www.larsson-ornmark.se till Takcare, ES, och Christer Grenbäck. L&Ö fick uppdraget att förbehandla hela Rikssalens innertak, avlägsna de gamla dåliga färglagren, inför ommålning. Kungen var själv på plats för att inspektera taket som blivit behandlat av de medel som vi på Takcare använder (ES-Metoden). Kungen fick använda de tillfälliga trapporna upp till taket, en nivå på 12 meter, nedanför arbetsplatsen stod en orolig Säpovakt.

Rikssalen Stockholms Slott. ES-metoden från Takcare avfärgade hela innertakets sex lager färger från år 1754.
Rikssalen Stockholms Slott. ES-metoden från Takcare avfärgade hela innertakets sex lager färger från år 1754.